Kwekerij De Hessenhof
Home Facebook


Eetbare Planten.

Er is een enorme belangstelling voor eetbare planten. Steeds vaker wordt ons gevraagd welke planten uit ons grote assortiment nu eetbaar zijn. Men is enorm enthousiast op dit gebied en dit is fijn om te merken. Toch moeten we soms klanten weer met beide benen op de grond zetten als ze met een wensenlijst op dit gebied komen die totaal niet realistisch is. Er wordt van alles beweerd op internet. Zo vroeg iemand eens om een aantal Trilliums als eetbare plant. Het jonge blad zou rauw of gekookt gegeten kunnen worden. Maar Trillium is niet alleen als plant peperduur, ze groeien ook nog eens erg langzaam. Bovendien zou de plant na een keer blad plukken doodgaan. Dat soort planten hebben we dus niet genoemd.
FOTO-A16 met tekst:
Crambe maritima is niet alleen een fantastische sierplant, maar de gebleekte scheuten smaken ook nog heerlijk in het voorjaar.

Het is dus vooral een praktische lijst geworden, waarbij gekeken is of de planten in ons klimaat goed groeien, een beetje makkelijk te oogsten zijn en dat er ook nog wat aan productie afkomt. Dat laatste is lang niet altijd het geval. Zo kan je de bloemknopjes eten van Viola cornuta. Ik wens je veel succes met plukken, het kost je uren. Ook kan je het blad van Sedum spectabile en S. telephium eten. Wij vinden het hiervoor te slijmerig. Dan komt m'n boerenafkomst weer boven en zeg ik: "Er gaat niets boven een goede groentetuin." Maar nogmaals, het is erg leuk om eens te experimenteren met planten die je soms al jaren in je tuin hebt en niet wist dat ze eetbaar zijn. En nog spannender wordt het als je dat met nieuwe planten doet.

Voordat U delen van planten gaat gebruiken, neem dan de volgende aandachtspunten in acht:

- Er wordt niet voor niets over "jonge bladeren en scheutjes in het voorjaar" gesproken. Later in het seizoen nemen de bitterstoffen toe.

- Eet je de plant voor het eerst, neem dan eerst een stukje rauw om te kijken of er allergische reacties optreden. Bij verhitting verdwijnen de stoffen die dat veroorzaken meestal. Sommige wilde planten kunnen de werking van medicijnen beïnvloeden.

- Wees 100% zeker dat je de juiste plant hebt. Is je plantenkennis voldoende? Zorg dan dat je de planten goed geëtiketteerd hebt en dat er geen verwisseling van etiketten heeft plaatsgevonden. Determineer ze desnoods met behulp van een flora. Vooral bij Schermbloemen, Apiaceae is dat wel eens lastig en daar kunnen ook hele giftige tussen zitten.

- Als er in de lijst staat: Salvia officinalis en cultivars, dan betekent dat dat je alle cultivars van Salvia officinalis voor dat doel kunt gebruiken, bijvoorbeeld ook Salvia officinalis 'Robin Hill'. Staat er "Agastache in soorten" dan kun je alle Agastaches soorten en cultivars gebruiken.

- De lijst met eetbare planten die we hieronder tonen is louter informatief en gefilterd uit het assortiment van de Hessenhof. Op de uitstekende website PFAF, Plants for a Future vindt u nog veel meer soorten. Daar wordt de eetbaarheid van één tot vijf sterren weergegeven met veel informatie over het gebruik en de teelt.

CONSUMPTIE GEBEURT OP EIGEN RISICO! De Hessenhof kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor klachten of schade na het eten van delen van planten uit deze lijst.Achillea millefolium en cultivars -- Het jonge loof van Duizendblad kan rauw of gekookt gegeten worden, ouder blad wordt bitter. Ook te gebruiken om thee van te zetten en als hopvervanger bij de bereiding van bier.

Agastache, alle soorten -- Het blad en bloemen van de Dropplant hebben allen een munt-anijs smaak en zijn goed bruikbaar als smaakmaker in thee of salade. De bloemen zijn een kleurrijke garnering.

Alcea -- Bloemen van de Alcea en anderen uit de Malva familie zijn eetbaar

Alcea rosea en cultivars -- Van de Stokroos zijn de jonge bladeren eetbaar, rauw of gekookt. De bloemblaadjes en bloemknoppen zijn rauw te eten en te mengen in een salade. Van de bloemblaadjes is een thee te maken.

Alchemilla -- Bloemen. De herboristen gebruiken het blad in kruidenmengsels. Ze hebben een heilzame werking.

Allium in soorten -- Van de meeste (Sier)uien is het blad en de bloem(knop) eetbaar. Probeer rustig eens een klein stukje, de ene zal beter smaken dan de andere.

Allium angulosum -- De verdikte wortels, want bollen kun je het niet noemen zijn rauw en gekookt eetbaar. De bloemen kunnen rauw gebruikt worden als garnering.

Allium ledebourianum -- Zit dicht tegen Bieslook aan. De verdikte wortelschachten zijn rauw en gekookt te eten.

Allium schoenoprasum en cultivars -- Bieslook, bekende uit de keuken. Niet alleen het blad maar ook de bloemen kan je in gerechten gebruiken.

Allium 'Tasty Surprise' -- Het lichtgroene, wat afgeplatte loof is erg knapperig en heeft een heerlijke smaak die niet te sterk is en misschien wel lekkerder is dan Bieslook.

Allium ursinum -- Van de jonge bladeren van Daslook kun je een heerlijke pesto maken. Heerlijk bij de sla met z'n milde knoflooksmaak. De bloemen zijn wat sterker van smaak. Bollen kunnen ook gegeten worden.

Aloysia triphylla -- Citroenverbena heerlijk voor thee, ijs e.d.

Althaea cannabina -- Van deze Stokroosachtige kun je de kleine bloemetjes eten.

Anchusa azurea en cultivars -- Van Ossentong zijn de bloemen een prachtige blauwe en eetbare garnering. De jonge blaadjes en jonge bloemscheuten kunnen gekookt worden en als een groente gegeten worden.

Angelica gigas -- Jong blad gekookt

Angelica sylvestris en A. archangelica -- Het blad, de jonge scheuten en stengels kunnen rauw door een gemengde sla of gekookt worden als een groente. Fijngehakte bladeren passen bij Rabarber. Net als bij de Grote Engelwortel worden de stengels gekonfijt. Het zaad is een lekkere aromatische smaakmaker in gebak.

Anthriscus sylvestris en cultivars -- Het jonge blad van Fluitenkruid kan rauw en gekookt worden gegeten of als smaakmaker worden gebruikt.

Apios americana -- De Amerikaanse grondnoot geeft eetbare knollen die rauw of gekookt gegeten kunnen worden. Maar ga ze maar eens rooien, ze zitten heel diep en na een uur hadden we nog geen pond. Bovendien is het een vreselijke woekeraar. Maar de geroosterde knolletjes zijn ontzettend lekker.

Aquilegia caerulea, A. vulgaris -- De bloemen van de Akelei kunnen rauw gegeten worden en zijn rijk in nectar. Neem alleen de bloemen de rest is giftig!

Aralia californica -- Van de Udo zijn de jonge scheuten en blad eetbaar, rauw of gekookt. De gebleekte scheuten zijn mild met een unieke citroen- achtige smaak. De wortels kunnen als schorseneren klaar gemaakt worden.

Artemisia abrotanum 'Silver' -- De jonge scheuten van Citroenkruid hebben een bittere, citroenachtige smaak en worden in zeer kleine hoeveelheid gebruikt als smaakmaker in cake, salade en azijnen en dressings.

Artemisia absinthium 'Lambrook Silver' -- Absint is een bekende groene drank die begin 1900 verboden werd vanwege de verslavende werking. Nu geldt het verbod niet meer en is het bij de slijterij weer verkrijgbaar.

Artemisia dracunculus 'Gourmet' -- Franse Dragon wordt als smaakmaker in soepen gebruikt. De gedroogde blaadjes ruiken iets naar zoethout. Het vormt een bestanddeel van de fines herbes, een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen

Aruncus dioicus kamtschaticus -- De jonge scheuten van de geitenbaard zijn in het voorjaar te oogsten, ze zijn bitter van smaak.

Asphodeline lutea -- De wortels van de Affodil kunnen geroosterd worden en hebben een nootachtige smaak. Je kunt er helaas niet veel van oogsten, ze zijn dun. Jonge scheuten kunnen als asperges gegeten worden en de bloemen rauw in salades.

Aster cordifolius en cultivars -- Het blad kan gekookt worden gegeten.

Aster macrophyllus en cultivars -- Het jonge blad kan men gekookt eten. Gebruik alleen de zeer jonge blaadjes, oude zijn snel taai.

Aster novae-angliae en cultivars -- Bloemen zijn eetbaar

Aster scaber -- In Korea is deze Aster bekend om zijn kenmerkende geur en smaak en wordt vaak gebruikt in de Koreaanse keuken. De jonge scheuten worden geroerbakt of geblancheerd en licht gezouten gegeten.

Boehmeria tricuspis -- Het jonge blad zou gekookt gegeten kunnen worden, het heeft niet veel smaak.

Borago pygmaea (laxiflora) -- De eetbare bloemen van de Vaste Borage kunnen prima in een salade of als garnering.

Bupleurum falcatum -- Het blad en de jonge scheuten in het voorjaar en de nieuwe scheuten in het najaar kunnen gekookt gegeten worden.

Cacalia atriplicifolia , C. speciosa -- Het jonge blad wordt gekookt gegeten of met meerdere bladplanten in soep of stoofgerechten gebruikt. Het gemalen blad kan gebruikt worden als smaakmaker in gerechten.

Calamintha nepeta -- Het blad heeft een sterke munt geur en kan gebruikt worden in verschillende soorten kruidenthee.

Campanula in soorten -- De bloemen van de verschillende campanula's zijn rauw of gekookt te gebruiken. Licht zoet zijn ze een kleurrijke garnering voor salade of gebak. Het blad is ook eetbaar maar verschillende soorten hebben een wat harige textuur.

Campanula garganica -- Het blad kan in salades gebruikt worden, maar het is klein en het is een heel gepluk.

Campanula glomerata -- Blad en bloemen zijn prima in salades te gebruiken.

Campanula pyramidalis -- Het blad kan rauw of gekookt gegeten worden. Bloemen in salades

Cardamine bulbifera -- Het blad heeft een hete peperachtige smaak.

Cardamine heptaphylla -- Het blad kan gekookt en rauw gegeten worden. De smaak is kool-radijs achtig zonder het scherpe van de radijs. De bloemen zijn ook eetbaar.

Cardamine pratensis -- Blad en jonge scheuten, rijk aan vitamine C, maar wel bitter.

Cardamine raphanifolia -- Het blad is eetbaar, het is veel groter dan de vergelijkbare C. pratensis en daardoor is de oogst groter.

Centaurea montana en cultivars -- Bloemen als garnering

Centranthus ruber -- Blad en bloemen rauw in salade

Chrysanthemum cultivars -- De bloemen van chrysanten zijn eetbaar, maar de smaak verschilt per cultivar.

Crambe amabilis -- Blad gekookt en de bloemscheuten zijn rauw of gekookt eetbaar als broccoli. Wortel wordt gekookt gegeten en kan als vervanger van mierikswortel gebruikt worden.

Crambe cordifolia -- Blad gekookt eten en wordt gebruikt in soepen en stoofschotels. Het beste is het jonge blad te gebruiken, dat heeft een koolsmaak. De oudere bladeren worden taai. Ook de wortel is gekookt te eten.

Crambe maritima en cultivars -- Zeekool. Men kan de plant voortrekken om in het vroege voorjaar de gebleekte scheuten te eten. Jong blad en jonge bloemstengels zijn ook eetbaar.

Cynara cardunculus en cultivars -- De basis van de bloemknoppen van Artisjok is een delicatesse. Ook de aangeaarde en gebleekte stengels kunnen gegeten worden.

Dahlia in soorten -- De bloemblaadjes van de Dahlia zijn een kleurrijke garnering.

Darmera peltata en cultivar 'Nana' -- Indian Rubarb. Bladstengels worden geschild gegeten rauw of gekookt als asperge of toegevoegd worden bij soep en stoofschotels.

Decaisnea fargesii -- De vruchten hebben een zoete flauwe smaak en is rauw eetbaar.

Dianthus soorten -- Niet echt eetbaar, de bloemetjes dienen meer als garnering. Kinderen zuigen de nectar uit de lange bloembuis van Dianthus superbus.

Disporum cantoniense en cultivars -- De zachte jonge bladeren en jonge scheuten gekookt als groente eetbaar.

Epilobium angustifolium 'Album' -- Het jonge blad en jonge scheuten en de bloemen zijn rauw of gekookt te eten. In Rusland is de thee getrokken van de bladeren bekend onder de naam 'Kaporie' thee, het bevat 10% tannine.

Erigeron karvinskianus -- De bloemetjes zijn eetbaar, leuk als garnering

Fagopyrum dibotrys -- Van deze boekweit is het blad rauw en gekookt te eten als spinazie. Het blad is rijk aan Rutine en de zaden rijk aan vitamine B6. De zaden kunnen net als de bekende boekweit gegeten worden. Laat het zaad ook eens spruiten, lekker en gezond!

Fibigia clypeata -- Het jonge blad wordt rauw gegeten vooral als een soort tuinkers in salades.

Filipendula camtschatica -- De jonge scheuten kunnen rauw gegeten worden, het blad gekookt.

Filipendula vulgaris en cultivars -- Het jonge blad wordt rauw of gekookt gegeten in salade of in soep.

Foeniculum vulgare en cultivars -- Deze venkel maakt geen knol maar het blad, de bloemen en zaden hebben een lekkere venkel smaak en is goed te gebruiken.

Fragaria vesca 'Rubra' -- Deze rood bloeiende aardbei krijgt ook heerlijke vruchten. Het blad wordt gebruikte in kruidentheeën.

Fragaria vesca semperflorens en cultivars -- Het Bosaardbeitje geurt zwaar als parfum en smaakt heerlijk. Ideale bodembedekker waar je de hele zomer van kan snoepen. Het gedroogde blad kun je gebruiken voor een heerlijke kruidenthee.

Fuchsia magellanica en cultivars -- Van de Fuchsia-soorten zijn de bloemen en de besjes eetbaar. Pluk ze wel volledig rijp, de smaak is als druiven. Lekker op taarten of om jam van te maken.

Geranium in soorten -- Van alle Ooievaarsbekken zijn de bloemen eetbaar.

Gladiolus papilio en G. dalenii -- De bloemen kunnen rauw en gekookt gegeten worden. Verwijder eerst de meeldraden. De nectar kun je uit de bloemen zuigen.

Glycyrrhiza uralensis -- Het Zoethout is in China een bekend medicijn (Gan Cao). De wortel wordt als zoetmaker gebruikt. Natuurlijk ook als zoethout vervanger te gebruiken.

Helichrysum italicum -- De blaadjes van het Kerriekruid dienen als smaakmaker in salades en gekookte gerechten. Verwacht gekookt niet te veel aan kerriesmaak. Van de bloemhoofdjes kan je thee trekken.

Hemerocallis -- De bloemen zijn eetbaar, maar de smaak kan enorm verschillen per soort of cultivar.

Hosta -- De jonge scheuten van H. montana en H. sieboldiana 'Elegans' worden vermeld als lekker. Verder zijn de bloemen van Hosta eetbaar.

Hyssopus officinalis en cultivars -- Het blad en de jong toppen zijn als smaakmaker te gebruiken in soepen, salade ed. De smaak zit tussen Munt en Salie. Zowel rauw als gedroogd te gebruiken, de bloemen als garnering.

Kalimeris incisa en cultivars -- Het blad kan gekookt gegeten worden. De bloemen kunnen als garnering gebruikt worden.

Lamium galeobdolon 'Herman's Pride' -- Jonge scheuten worden gekookt gegeten. De bloemen werden vroeger door kinderen geplukt, de zoete nectar werd eruit gezogen.

Laserpitium latifolium, L. siler -- De wortels en de zaden worden gebruikt als smaakmaker die tussen anijs en koriander in zit.

Laurus nobilis -- Het blad van de Echte Laurier wordt zowel vers als gedroogd gebruikt als smaakmaker in soepen en stoofgerechten.

Lavandula angustifolia en cultivars -- Bloemen spaarzaam gebruiken in gerechten, vanwege overheersende smaak.

Lavatera soorten -- Het jonge blad kan rauw of gekookt gegeten worden. De bloemen kunnen net als alle Malva-achtigen als garnering gebruikt worden.

Levisticum officinalis -- Het blad en de stengels van de Lavas of Maggiplant geven een selderijsmaak in de soep. De wortel is nog een sterkere smaakmaker.

Leycesteria formosa en cultivars -- Als de bessen goed rijp zijn hebben ze een lekkere zoete stroperige smaak.

Lippia nodiflora -- Het blad wordt gebruikt om thee van te maken. Een beetjes grasachtige smaak, niet heel bijzonder.

Lunaria annua -- De bloemen van Judaspenning worden gebruikt als garnering. De wortels zou ook lekker zijn, maar die zijn er niet veel en ze zijn dun. Je hebt er niets aan.

Lythrum salicaria en cultivars -- Het jonge blad en jonge scheuten van de Kattenstaart kunnen in april en mei geplukt worden en toegevoegd worden in salade. Gekookt geven de bloemen een rode voedingskleurstof. Met suiker ingekookt geeft het een lekkere siroop. Rauw als garnering gebruiken.

Malva alcea, M. moschata -- Het blad en de bloemen zijn eetbaar. Blad van de Malva is een goede vervanger van de 'gewone' slablaadjes. De bloemen geven een mooie garnering.

Matteuccia strutiopteris -- De jonge gekrulde bladuitlopers van de Bekervaren, ook wel 'Fiddleheads' genoemd, zijn gekookt eetbaar.

Melittis melissophyllum en cultivars -- Het blad bevat coumarin, een stof die geurt naar vers gemaaid gras. Dit kruid wordt, op dezelfde manier als Lievevrouwebedstro, gebruikt om Meiwijn of Meibowl te maken.

Mentha in soorten -- De bekende Munt in allerlei smaken en geuren.

Mertensia maritima -- De bloemen & blad hebben een smaak die doet denken aan oesters. Mooi in gerechten en garnering

Micromeria thymifolia 'Nana' -- Balkanmunt wordt dit kleine aromatische plantje genoemd, want de muntachtige blaadjes worden aldaar voor een verfrissende thee gebruikt.

Mitchella repens -- Patrijsbes. De besjes zijn eetbaar en van het blad is een thee te maken.

Moehringia muscosa -- De scheuten zijn eetbaar, in salade en als rauwkost

Monarda fistulosa -- Het jonge blad is rauw en gekookt eetbaar. De bloemen als eetbare garnering in salade en natuurlijk in thee.

Monarda in soorten -- Bloemen in salade, blad in infusie, theemix. Van de bloemen kun je een siroop maken. Elke variŽteit heeft een eigen smaak.

Myrrhis odorata -- Roomse kervel is een onmisbaar ingrediënt voor de Veluwse Kruudmoes, het jonge blad wordt meegekookt. Blad, bloem en zaden kunnen gebruikt worden voor in de thee.

Origanum vulgare ssp. hirtum -- Oregano is het belangrijkste kruid in de Mediterrane keuken.

Oxalis acetosella 'Rosea' -- Van Klaverzuring zijn blad en bloem zijn eetbaar, maar gebruik het met mate, vanwege het hoge oxaalzuur gehalte.

Pachyphragma macrophylla -- De jonge blaadjes hebben een lichte uiachtige smaak, goed voor salades. Bloemen zijn eetbaar

Peltaria alliacea -- Eèn van de beste eetbare planten. Het jonge blad heeft een sterke smaak die tussen knoflook en mosterd inzit. Ook in de winter is er vaak wat te plukken voor de sla. Bloemen zijn ook lekker van smaak.

Phlox in soorten -- Van alle Phloxen kunnen de bloemen gegeten worden.

Pimpinella major -- Uit de wortels van de Grote Bevernel wordt een olie gewonnen als smaakmaker voor snoep en likeur.

Polygonatum odoratum, multiflorum, verticillatum -- Jonge scheuten van Salomonszegel worden gekookt gegeten en kunnen als asperge vervanger gezien worden. De wortel is rijk aan zetmeel en moet worden gekookt.

Polypodium vulgare -- De dikke wortelstokken van de Eikvaren bevat suiker, tannine en olie. De wortel wordt ook wel als zoethoutvervanger gebruikt. De beginsmaak is nog zoet, maar al snel gaat het je tegenstaan.

Poncirus trifoliata -- De vruchten smaken bitter en zuur, maar je kan er een marmelade mee maken. De verse vruchten bevatten niet veel sap maar net geoogst geven ze na een week of twee meer sap dat rijk aan vitamine C is. De dikke schil kan je als smaakmaker gebruiken en het jonge blad wordt gekookt gegeten.

Primula in soorten -- De bloemen van Primula elatior, denticulata, veris en vulgaris zijn eetbaar en worden als kleurrijke garnering gebruikt

Prunella grandiflora en cultivars -- Het jonge blad en de bloemscheuten van de Brunel kunnen tot mei fijn gesneden als kruid gebruikt worden in salade of kruidenboter. Gekookt in soep of bij spinazie.

Rheum palmatum en cultivars -- Van de bladstelen wordt gezegd dat ze een beter smaak hebben dan gewone Rabarber.

Rhodiola rosea -- Wordt 'Rozenwortel' genoemd omdat de gedroogde wortels hiernaar geuren. Wordt gebruikt in de traditionele kruidenleer. Ook zou je het jonge blad als Spinazie kunnen eten, maar dit is totaal niet praktisch. Voor èèn maaltje lig je een dag op de grond te plukken.

Rosmarinus officinalis in cultivars -- Rozemarijn is een overbekend keukenkruid met ontelbare toepassingen. In soepen, stoofschotels, bij groenten. Maar ook koekjes, jam en gelei en in siroop.

Rudbeckia laciniata en cultivars -- De jonge stengels,scheuten worden in het voorjaar geoogst en gekookt gegeten als Selderij. Gebruik niet te veel.

Rumex scutatus en cultivars -- Het blad van deze zuring kan rauw of gekookt gegeten worden. Een zure citroenachtige smaak. Niet te veel eten vanwege het hoge oxcaalzuur gehalte.

Salvia elegans -- De bladeren van de Ananassalie hebben een aangename Ananasgeur die zowel vers als gedroogd als smaakstof kan worden gebruikt, b.v. bij koude dranken.

Salvia lavandulifolia -- Spaanse salie kan op dezelfde manier gebruikt worden als S. officinalis. Maak ook eens een thee met deze Salie of een heerlijke saliesiroop.

Salvia microphylla en S x jamensis cultivars -- De blaadjes geuren naar zwarte bessen en kan vers of gedroogd gebruikt worden als smaakmaker.

Salvia miltiorrhiza -- De wortel van deze ongewoon uitziende Salvia wordt in Japan en China al eeuwen als medicijn gebruikt. Het is een echte alleskunner. Echter niet zonder medicatie gebruiken.

Salvia officinalis en cultivars -- Keukensalie met ontelbare toepassingen zowel als keuken- en als medicinaal kruid.

Salvia soorten -- Van verreweg de meeste Salvia's zijn de bloemen te gebruiken als kleurrijke garnering.

Sanguisorba minor en cultivars -- Het jonge blad van de kleine Pimpernel is rauw in salades, sauzen of kruidenboter te gebruiken. Het smaakt naar Komkommer.

Santolina chamaecyparissus -- De geurende blaadjes van Heiligenbloem kunnen gebruikt worden in bouillon en sauzen.

Satureja montana citriodora -- Zie boven, maar meer als kruidenthee geschikt

Satureja montana en cultivars -- Het vaste Bonenkruid heeft een sterkere smaak dan de eenjarige S. hortensis. Wordt gebruikt bij bonenschotels. Ook als kruidenthee.

Satureja spicigera -- Gebruik als Satureja montana

Saxifraga stolonifera en cultivars -- Blad wordt in voorjaar in Japan als tempura gegeten, Bekend onder naam Yuki-no-shita

Sedum rupestre en cultivars -- Het blad kan rauw of gekookt gegeten worden. Ze hebben een lichtzure beetje wrange smaak en kunnen goed in een gemengde sla of in de soep.

Sedum spectabile, S. telephium en cultivars -- Het dikke, vlezige blad kan rauw of gekookt gegeten worden, maar er is niet veel aan. Bovendien is het wat slijmerig.

Sidalcea soorten -- Als lid van de Malva-familie kunnen de bloemen prima gegeten worden.

Smilacina japonica -- Het jonge blad kan gekookt gegeten worden.

Smilacina racemosa -- Gekookt kan het jonge blad en de uitlopende scheuten (als asperge) gegeten worden. De goed rijpe bessen hebben een lekkere bitterzoete smaak. Als je er veel van eet kunnen ze laxerend werken.

Smyrnium perfoliatum -- Het jonge blad en de scheuten, die wat naar Selderij smaken, zijn rauw of gekookt eetbaar. Gebleekt zijn ze nog lekkerder. Bloemknoppen rauw in salades is erg lekker.

Stachys officinalis en cultivars -- Het blad en de bloemtoppen geven een verfrissende en aromatische thee.

Stellaria holostea -- De jonge scheuten zijn eetbaar net als de bloemen.

Succisa pratensis en cultivars -- De jonge scheuten zijn rauw eetbaar en kunnen in een voorjaarssalade.

Thymus citriodorus en cultivars -- De blaadjes en jonge scheutjes van de bekende Citroentijm kunnen in salades en als smaakmaker meegekookt worden. Ook prima voor een verfrissende kruidenthee.

Thymus pulegioides , T. vulgaris en cultivars -- Jonge blaadjes en scheutjes kunnen gedroogd gebruikt worden in 'bouquet garni' en in kruiderijen. Ook lekker in soepen en bij groenten.

Thymus zygis -- Spaanse Rode Tijm genoemd naar de beroemde etherische olie die eruit gewonnen wordt. Na destillatie in koperen ketels heeft het extract een rode gloed. Deze Tijm is ook typisch voor de Spaanse en Portugese keuken

Trachystemon orientalis -- Aka Hodan, Jonge scheuten en bloemknoppen worden in het voorjaar gegeten in Turkije in eiergerechten.

Tradescantia soorten -- Zeer jonge scheuten kunnen gehakt worden voor in salades. Bloem zijn een aantrekkelijke eetbare garnering

Tropaeolum tuberosum -- De grote, tot 10 cm lange knollen kunnen gekookt gegeten worden, maar zijn erg heet van smaak. Door ze na het koken eerst in te vriezen zou de smaak zeer verbeteren.

Veronica longifolia en cultivars -- Het loof en de jonge scheuten zijn rauw en gekookt te eten. Het smaakt nergens naar en wordt alleen gebruikt in tijden van hongersnood.

Viola cornuta en cultivars -- Jong blad en bloemknopjes zijn rauw of gekookt te eten, echter het levert niet veel op. Van het blad kan een thee getrokken worden en het wordt gebruikt in soep voor een verdikkende werking.

Viola odorata en cultivars -- Het Maarts Viooltjes is veelzijdig bruikbaar. Zie bij V. cornuta. Ook voor een bijzondere jam.

Viola soorten -- Van alle Viola's zijn de bloemen als garnering te gebruiken.

Viola sororia -- Zie Viola odorata

Zingiber mioga -- De bloemknoppen die onderaan de steel net boven de grond komen hebben een zachte gembersmaak en kunnen rauw of gefrituurd gegeten worden. De jonge scheuten kunnen gekookt gegeten worden. Gebruik NIET de wortelstokken, ze worden beschouwd als giftig!

Ziziphora clinopodioides -- Deze Muntachtige plant wordt in China gebruikt in eetlust opwekkende dranken en er wordt thee van getrokken. Bovendien wordt het gebruikt als smaakmaker in een speciale kaas.