Hoog tijd dat deze aantrekkelijke plant eens in cultuur genomen wordt. Vormt wintergroene rozetten, veel kleiner dan bij de verwante Pachyphragma. Het stengelblad aan de opgaande bloemstengels heeft vaak een roodachtige kleur en omvat de stengel, net als bij sommige Bupleurums. In mei begint de bloei op vrij hoge, vertakte stengels die ruimte geven aan honderden kleine witte bloemetjes. De zaadhoofden zijn gewoon decoratief en lijken veel op die van Judaspenning. En dan het belangrijkste misschien wel. De jonge bladeren en de bloemen smaken heerlijk in salades, getuige de nieuwe Nederlandse naam Knoflookmosterd.
Peltaria staat botanisch gezien dicht bij Pachyphragma en al zou hij er maar een beetje op lijken, dan is het al een goede tuinplant. En dat is het! Er zijn maar een viertal soorten bekend, waarvan de hier aangeboden soort uit Zuidoost-Europa het bekendste is. De beschrijving van deze soort werd al in 1778 door Martinus Houttuyn gedaan. Hij verzon de Nederlandse naam Schijfzaad. De plant is echter vergeten! Dat gaat gauw veranderen, want de bladeren zijn eetbaar. Het jonge blad en ook de bloemen kunnen prima gebruikt worden in salades. Het jonge blad kan gekookt worden en heeft een smaak die tussen knoflook en mosterd in zit. Vandaar de nieuwe Nederlandse naam. Naast dit feit is het ook nog eens een heel aantrekkelijke plant. Bloeit wat later dan Pachyphragma en wordt wat hoger.
Planteigenschappen
Alle bekende eigenschappen van Peltaria alliacea zijn hieronder te vinden.
Categorie
Vaste plant
Standplaats
Zon-halfschaduw
Bloeiperiode
mei - juli
Inheems
Kleur
Wit
Hoogte
80cm
Eetbaar
Bijenplant
Vlinderplant
Snijbloem
Bodembedekker
Potplant
Klimmer
Uitzaaiend
Wintergroen
Planten per m²
7
Wij maken gebruik van cookies
Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat. Deze cookies zorgen ervoor dat wij anonieme statistieken kunnen bijhouden. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.