SAMENSTELLING EN GEBRUIK VAN BLADAARDE
Hoe kun je de bladaarde gebruiken?
• Plantgaten verbeteren. Meng de helft van het plantgat door met bladaarde.
• Mulchlaag. Een laagje van twee cm zorgt voor een mooie rulle bovenlaag en zorgt ervoor dat er minder onkruid kiemt.
• Winterbescherming. Alle niet wintergroene vaste planten die niet geheel winterhard zijn profiteren van een 10 cm dikke laag. Planten als Agapanthus haal je zo gemakkelijk door de winter heen.
• Potgrond. Zoals u wellicht weet kweken we al onze planten in bladaarde. Om bij te mesten kunt u per zak van 40 liter 300 gram Eco-bloei doormengen. Wat lavagranulaat voor de sporenelementen maakt het nog mooier. 5 kg per 40 liter zak is voldoende.
• Helleborusgrond. Kant en klare Helleborusgrond verkopen we al jaren niet meer. Het mengen groeide ons boven het hoofd. Maar u kunt het zelf eenvoudig maken: vijf zakken van 40 l bladaarde, 1 zak (20 kg) lavagranulaat en 3 kg Innogreen Bloei. Natuurlijk kan het ook in kleinere hoeveelheden, als u de verhouding maar aanhoudt.
|
|
Het plantgat verbetern met compost verdient zich jarenlang terug. |
De bladaarde leent zich uitstekend om in het vroege voorjaar als mulchlaagje over de planten te strooien. |
Fabels over blad en bladaarde
De bewering dat eikenblad veel looizuur (tannines) zou bevatten berust op waarheid, maar dat dit slecht voor planten zou zijn is pure onzin! Wij hebben hele vrachten met eikenblad gecomposteerd en de planten groeien er prima op. Zelfs in potgrond van puur eikenbladeren! Nog zo’n bewering is dat blad de grond zou verzuren. Wel was het maar waar! Jaar in jaar uit laten we de rijpe compost van het blad onderzoeken en steeds komt de PH boven de 7 uit, wat voor een potgrond te hoog is. Maar tijdens het verdere verloop van de vertering wordt de compost licht zuur, reken op een PH van rond de 6,5. Als u dit in de tuin gebruikt, zowel als grondverbeteraar en als mulchlaag, heeft dit geen enkel effect op de PH van de bestaande grond.
Eigenschappen van onze bladaarde
Het blad is afkomstig uit de omgeving: Van het nabijgelegen kerkhof, (voormalige) kazerneterreinen, campings en parken. Maar ook van lommerrijke wegen waar weinig verkeer is en waar dus geen gladheidsbestrijding (met zout) heeft plaatsgevonden. Het is een mengsel van beuken- en eikenblad, de twee boomsoorten die hier het meest groeien. Er wordt streng op gelet dat het blad schoon is, maar we kunnen niet voorkomen dat je af en toe blikjes of verpakkingsmateriaal tegenkomt. Na 2-3 jaar compostering is het een prachtig rul materiaal wat bol staat van het bodemleven. We maken er onze eigen potgrond mee en de SKAL keurt dit goed, wat genoeg zegt over de kwaliteit.
|
|
Er wordt streng op gelet dat het blad schoon is. |
Een paar keer per jaar worden de hopen met een kraan omgezet. |
Vaste waardes van voedingsstoffen kunnen we niet geven, elk jaar verloopt de compostering weer anders. Dat heeft te maken met de vochtigheid van het aangeleverde blad en de temperatuur tijdens het composteren. Maar omdat we regelmatig de grond laten bemonsteren zijn kunnen we een goede inschatting maken:
De PH schommelt rond de 7 en dat betekent dat onze bladaarde niet zuur is. Voeg dus geen kalk toe! Na een half jaar bij u in de tuin gelegen te hebben zal die tussen de 6 en 6,5 zitten.
N. Stikstof: De totale bodemvoorraad is hoog, maar het is lang niet allemaal opneembaar. In sommige situaties is het goed om wat extra Stikstof toe te voegen, bijvoorbeeld met Innogreen Groei.
P. Fosfor: De bodemvoorraad Fosfor is erg hoog. Het is onnodig dit aan te vullen.
K. Kalium: De bodemvoorraad Kalium is hoog. Het is onnodig dit aan te vullen.
Mg. Magnesium: Het totaal aan Magnesium is hoog. Er is genoeg beschikbaar.
Sporenelementen: De waardes van de meeste sporenelementen in de bladaarde zijn goed. Die van IJzer, Mangaan, Kobalt en Selenium zijn te laag. Lavagranulaat is heel rijk aan sporenelementen waarmee je een tekort kunt opheffen. Bovenstaande waardes zijn gebaseerd op planten die in pure bladaarde groeien, dus eigenlijk in potgrond. Met een laagje van 2-3 cm in de tuin los je hiermee een tekort aan een bepaald voedingselement niet op. Daartoe zijn biologische meststoffen in korrelvorm heel geschikt. Daarvan hebben we een groot sortiment in voorraad.