WAAROM BIOLOGISCHE PLANTEN?
Vaak wordt ons gevraagd: "Waarom zou ik biologische sierplanten kopen, je eet ze toch niet op" Dat er biologische aardappelen of sla gekocht wordt is gelukkig voor menigeen al standaard, maar bij planten voor de siertuin denk je daar niet zo snel aan.
Toch zijn wij ervan overtuigd dat biologisch gekweekte planten enorm veel voordelen geven. We zetten de punten even overzichtelijk voor U op een rij.
|
|
Verschillende bio-meststoffen worden op de hoop gestrooid voordat hij gemengd wordt. |
Ook wordt er steenmeel en mycorrhiza ( wortelschimmels) door het blad gemengd. |
- Er worden geen kunstmatige meststoffen gebruikt.
Onze planten worden opgekweekt met samengestelde organische meststoffen. Daardoor worden ze niet opgejaagd, komen niet in een stresstoestand en spoelen er zo min mogelijk voedingstoffen uit in de bodem. Bovendien worden de micro-organismen in de bodem gestimuleerd. Met het gebruik van de gangbare (zoute) kunstmest gaan het bodemleven juist dood. Door deze manier van kweken krijg je een evenwichtige, gedegen groei wat enorm sterke planten oplevert.
- We gebruiken geen chemische of kunstmatige bestrijdingsmiddelen
Dit spreekt vanzelf. Deze middelen zijn vaak giftig, verstoren het natuurlijke evenwicht en misschien nog wel het belangrijkste: we weten het effect op onze gezondheid niet. Door de enorme gevarieerde plantencollectie van meer dan 6000 verschillende soorten en het in standhouden van een rijk bodemleven, hebben we nauwelijks last van ziektes. Heeft een bepaalde Phlox of Monarda vaak meeldauw, dan wordt hij uit het sortiment verwijderd. Zo komen we vanzelf tot een selectie van gezonde, weerbare planten. Andere plagen zoals bijv. de Taxuskever worden m.b.v. nematoden aangepakt. Bijna tweewekelijks brouwen we compostthee waarmee we onze planten besproeien. Dit brouwsel staat bol van de goedaardige schimmels en bacteriën die ervoor zorgen dat de planten weerbaarder worden. Bij een goede cultuur gaat deze flora een eigen leven leiden.
In de stekkas waar het altijd vochtig is, liggen schimmels op de loer. Dat is prima te beheersen met biologische middelen.
- Bladaarde in plaats van turf
In de gangbare teelt, en dan vooral in Nederland is het standaard dat de potgrond voor meer dan 90% uit turf bestaat. Zo langzamerhand wint de gedachte terrein dat dit toch echt niet meer kan. Deze turf wordt vooral gewonnen in Baltische Staten en Rusland. De monstermachines laten daar voor tientallen jaren maanlandschappen achter. Dan moet het in grote vervuilende schepen naar Europa vervoerd worden en dan begint de schade eigenlijk pas echt. Of we nu zoals vroeger de turfblokken in de kachel gooien of we gebruiken het in de tuin, waar het verteert, er komt CO2 vrij. We realiseren ons niet dat dit materiaal een enorme opslag kent van CO2. Het kan ook anders. Wij composteren hier al zeker 25 jaar afgevallen blad tot een prachtige potgrond. Deze bevat van zichzelf al heel wat voeding (in turf zit niets) en deze komt heel langzaam vrij. Door toevoeging van organische meststoffen, mycorrhizae, steenmeel e.d. wordt dit een prachtig mengsel waar het bodemleven in floreert en waar de planten rustig en gedegen in kunnen opgroeien.
Wie controleert dit?
Er is in Nederland één controle-instantie die dit controleert, dat is de SKAL de toezichthouder op biologische producten. Zij controleren of we aan de Europese regels van biologische productie voldoen. Dat is niet zomaar iets, dat is best streng. Er mag bijv. geen stekpoeder bij het stekken worden gebruikt. Zo wordt jaarlijks de hele administratie onder de loep genomen en kunnen zij onaangekondigde controles uitvoeren. Wij dragen dan ook met trots dit keurmerk met ons nummer 025953
Een heikele kwestie
Vaak wordt ons gevraagd hoe het nu zit met biologisch geteelde planten en weefselkweek. Veel nieuwe rassen worden tegenwoordig gepatenteerd, ze vallen onder het kwekersrecht. Wij mogen ze niet vermeerderen, dan zijn we in overtreding. Deze planten worden vaak in het lab met behulp van hormonen vermeerderd. Als we dit jonge plantgoed inkopen moeten we ontheffing aanvragen bij SKAL. Maar de SKAL stelt geen grens aan de hoeveelheid die je mag inkopen. Vreemd! Wij hebben we onszelf een maximum opgelegd: niet meer dan 2% van de planten die we aanbieden is afkomstig uit weefselkweek. Deze planten worden zo klein mogelijk ingekocht, zodat ze zolang mogelijk biologisch opgekweekt kunnen worden. Dat betekent dat we nieuwe gepatenteerde rassen zeer kritisch bejegenen, want 2% is niet veel. Kunnen we ervan af, kunt U bijvoorbeeld zonder Geranium 'Rozanne' of Brunnera 'Sea Heart'? Voor ons zou dat een droom zijn, de grote stap nemen en een bord hier bij de ingang plaatsen: "Dit is een patentvrije kwekerij".