Kwekerij De Hessenhof
Home Facebook

Beste Plantenvrienden en klanten,

Het lijkt zo plotseling, ineens blijkt de kwekerij 40 jaar te bestaan! De tijd lijkt voorbij gevlogen sinds ik als 21-jarige de kwekerij in 1981 begon. Mijn ouders hielpen me vanaf het begin en tien jaar later kwam m'n vrouw Miranda erbij. Zonder hen was het nooit geworden wat het nu is! De start was best wel spannend. Zou het allemaal wel lukken? De spanning, de uitdaging, dat boeiende, is eigenlijk nooit meer weggegaan. Want vraag ons niet hoe het kan, maar na al die jaren zorgen die planten nog elke keer weer voor nieuwe verrassingen. Niet alleen wat de vermeerdering en groei betreft, maar ook de steeds terugkomende verbazing dat er elke keer weer nieuwe planten bijkomen. Sommigen zo nieuw en bijzonder dat je nooit kon vermoeden dat ze ooit zouden bestaan. Die uitdaging, het zoeken naar nieuwe, maar vooral goede planten, die zal nooit meer weggaan. Dat is ook een van de redenen dat we voorlopig nog lekker doorgaan met kweken.


Het eerste kasje wat ik in 1981 samen met m'n vader bouwde. Waar het groene windbreekgaas te zien is, staat nu de verkoopschuur. Alles was nog kaal.
Maar de belangrijkste reden zijn de vele klanten die we in de loop der jaren hebben leren kennen, soms zo goed dat er vriendschappen uit zijn ontstaan. Zonder uw belangstelling, steun en betrokkenheid zou het kweken lang niet zoveel voldoening geven. En zonder U kon het sortiment nooit zo groot geworden zijn, want wat hebt U in de loop der jaren veel planten voor ons meegenomen! Dit boekwerk, want zo mogen we het misschien wel noemen, staat vol met fijne herinneringen aan mensen, sommigen helaas overleden, en gebeurtenissen waar planten en vriendschappen de hoofdrol voerden.
Maar er moet ook naar de toekomst gekeken worden. De laatste jaren is de Hessenhof een kwekerij geworden waar jonge mensen leren en werken om dit prachtige vak onder de knie te krijgen. We hebben stagiaires uit bijna alle landen van Europa gehad en wat hebben ze een hoop inspiratie en ideeën meegebracht! Andersom hopen we dat ze met hun kennis aan de slag kunnen. Een eigen kwekerij beginnen is natuurlijk hun hoogste ideaal en dat is sommigen al gelukt! Dat is wat we graag zien, de Hessenhof als biologische kweekvijver voor iedereen die zelf biologisch wil gaan kweken. Dat is ontzettend belangrijk, zo niet van wezenlijk belang, om dit mooie vak met het bijbehorende grote sortiment te kunnen laten overleven. Want anders wordt massaliteit en eentonigheid de toon. Gelukkig groeit de belangstelling hiervoor enorm, zeker na het artikel wat we afgelopen zomer in de Volkskrant kregen. Want dat is het overweldigende positieve gevoel wat in dit bijzondere coronajaar overheerst: de belangstelling voor planten, tuinen en de natuur is nog nooit zo groot geweest. Hele volksstammen zijn voor het eerst aan het tuinieren geslagen. Het kan niet anders dan dat de meesten dat blijven doen. Dat stemt ons zeer hoopvol voor de toekomst en wat zou het mooi zijn als daar een hele reeks nieuwe kleine kwekerijen uit voort zou spruiten. Zodat het omvangrijke sortiment weer breed gedragen gaat worden.
Veertig jaar is een hele mijlpaal en in dit plantenboek komt dat allemaal samen. Alle ervaringen en kennis hebben we geprobeerd bij elkaar te brengen. Veel beschrijvingen zijn herzien want meningen, het weer en zelfs planten kunnen veranderen. Zie het dus niet als een catalogus of voorraadlijst, maar als een verzameling favoriete planten die samen gebracht zijn in dit boek. Dan horen we u al denken, dat zijn er dan wel heel veel. Daar hebt u gelijk in, wij vinden te veel planten leuk en mooi.
Er is best wel veel veranderd in al die jaren. Vroeger kwamen veel mensen op de bonnefooi met de gedachte: "We gaan eens lekker rondsnuffelen en kijken wat ze hebben." Nu zie je veel mensen tot aan de tanden bewapend met telefoons, iPads zoek- en wensenlijstjes. Daar is natuurlijk niets tegen in te brengen, maar vaak zien we dat men te veel op het schermpje zit te staren en niet om zich heen kijkt. Men ziet niet wat er bijvoorbeeld op de moederbedden staat en houdt veel te veel vast aan het lijstje op het scherm. De onbevangenheid en het improvisatievermogen wat de mensen vroeger hadden die missen we.


De eerste plantenlijst was een eenvoudig stencil, er stonden toen exact 744 soorten op.
Wij zijn nog best wel een beetje ouderwets. Zo hebben we geen onlineshop, versturen we niet en weten we ook niet precies wat we in voorraad hebben. Dat kan van dag tot dag veranderen en het is geen doen dat bij te houden. Zo gaan we ook niet elke dag urenlang mails beantwoorden en laten we de telefoon wel eens rinkelen. Wij vinden dat dat wel eens mag na veertig jaar planten kweken. Gewoon doen wat je het leukste vindt. Want niet om het een of ander, het is topsport! Dus alstublieft neem ons deze nonchalance niet kwalijk. We vinden het veel leuker als we u hier persoonlijk kunnen ontmoeten.
Een bezoek naar de kwekerij is erg de moeite waard is. Alle moederplanten staan hier uitgeplant en dat kunnen wel 7000 verschillende soorten zijn. Er bloeit dus altijd wel wat. Een unieke verzameling die bezoekers uit heel Europa trekt. En altijd kunt u bij ons terecht om uw vragen te stellen of even in de schuur een kop koffie te drinken. We horen vaak dat de kwekerij een fijne plek is, een soort oase, waar je je heel behaaglijk kunt voelen tussen alle hoge hagen, ver weg van de drukte van de buitenwereld. Afgelopen jaar kwam een mevrouw na een lange reis de kwekerij oplopen en zei: "Dan ben ik nu in het paradijs," we werden er stil van.
Zo kunnen planten ons nog steeds beroeren en als je er eenmaal door geraakt bent dan gaat dit nooit meer over. En weet u waar we ons na die veertig jaar nog steeds over verbazen. Dat die planten, of het nu bollen, knollen, vaste planten of houtige gewassen zijn, na de winter elke keer weer uitlopen en nieuw leven tonen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ze komen gewoon elk jaar weer zonder maar ooit over te slaan. Dan denk je: "Waar maken we ons eigenlijk druk om." Zij hebben ons niet nodig.

We zien U weer graag komen,

Miranda en Hans Kramer, Jeroen, Gerrit en Sarah.